De vissen van Edwin Wilken

Afgelopen dinsdagavond, 28 februari 2012, waren we met een man of 10 te gast bij ons nieuwe lid Edwin, in Ter Aar. De verwachting was het Zuid-Amerika speciaal aquarium te zien te krijgen, het aquarium dat we ook met de huiskeuring hebben gezien en waarmee Edwin ons ook op de districts keuring heeft vertegenwoordigd. Echter had Edwin niet 1 aquarium in zijn huiskamer staan maar wel 4. Het Zuid-Amerika aquarium was wel zijn “hoofd” aquarium, de andere aquaria waren voor de kweek en experimenten.

Alle aquaria (op de kleinste na) bevatten een stelletje cichliden, waarvan er in het grote aquarium 2 stellen zaten, te weten een stel Heros notatus (waar edwin al diverse keren jongen van heeft gehad) en een stel Cichlasoma festivum (goed uitgegroeid) die niet aan jongen toe kwamen. Aangevuld met ruime scholen Corydorassen, rode fantomen en bijlzalmpjes (die lekker in de uitstroom “stonden”) was het een leuk geheel om naar te kijken.

In zo’n aquarium draait het niet om de planten maar om de dieren, en is het des te moeilijker om er toch een aantrekkelijk geheel van te maken. Door gebruik te maken van grote stukken hout en 2 soorten planten (vallisneria en echinodorus) is het Edwin aardig gelukt om de suggestie te wekken van een kijkje onder water in een Amazone beekje.

Het water werd redelijk helder gehouden (dat valt niet mee met zulke bulldozers) door 2 potfilters, en aangezien de cichlides toch snel wat kortademig waren bruiste er achter in de hoek een flinke bruissteen.

Edwin hoopt dat hij een keer wat jongen over zal houden van het stelletje notatussen. Dit lijkt een kwestie van tijd, aangezien het nog vrij jonge dieren zijn, die het net als andere cichlides moeten leren door vallen en opstaan.

Edwin heeft op de uitslagavond van de districts keuring afgelopen 10 maart te horen gekregen dat hij de tweede plaats heeft bereikt in zijn categorie.

Mede door de gastvrijheid van Edwin en de vrij hoge opkomst was het een erg gezellige avond.