TC420 Lichtdimmer als tijdklok configureren

TC420 Lichtdimmer als tijdklok configureren

Mooie zonsopkomst en zonsondergang met niet-dimbare LED buizen. Kan dat ?

Er zijn tegenwoordig heel geschikte LED buizen op de markt. Prima betaalbaar, van uitstekende kwaliteit, en ze geven licht dat heel goed toegepast kan worden boven uw aquarium of terrarium.

Helaas zijn dit type LED buizen niet te dimmen. Dat is jammer want wij zijn met de dimbare LED balken gewend geraakt aan een mooie zonsopgang en zonsondergang boven de bak. Kunnen we de voordelen van de niet dimbare LED buizen combineren met de leuke effecten die we met dimbare LED balken kunnen realiseren?

Ja, dat kan. De LED buizen zijn weliswaar niet te dimmen, ze kunnen wel met een LED dimmer aan- en uitgeschakeld worden. En als de toegepaste LED dimmer meerdere kanalen heeft, kan de dimmer daarnaast ook nog gebruikt worden om eventuele wel dimbare LED balken te dimmen.

Dus hoe gaat dat er dan uit zien in de praktijk ?

  • U gebruikt één of meer dimbare LED balken die de zonsopgang en zonsondergang verzorgen. Daarnaast installeert u één of meer niet dimbare LED buizen die voor de hoofdmoot van de verlichting gaan zorgen.
  • Na de zonsopgang geven de dimbare LED balken vol licht en daarna schakelt u de niet dimbare LED buizen één voor één bij.
  • Aan het eind van de dag gaan de niet dimbare buizen één voor één weer uit, en als laatste worden de dimbare LED balken gedimd naar de laagste stand. En het is weer nacht.

Hieronder ga ik u laten zien hoe de populaire TC420 dimmer uitgebreid kan worden, zodanig dat er ook niet dimbare LED buizen mee geschakeld kunnen worden. De TC420 is een 5 kanaals LED dimmer. Via de bekende Chineese webshops kan de TC420 voor betrekkelijk weinig geld worden besteld. Hij is ook verkrijgbaar bij een aantal Nederlandse leveranciers, maar dan is de prijs doorgaans wat hoger.

Aan de linker zijkant zit een ingang voor een 12V of 24V adapter. De 12V of 24V adapter levert de voedingsspanning voor de TC420. Deze voedingsspanning kan indien gewenst ook aan de rechterkant worden aangesloten, op de klemmenstrook bij de aansluitingen V+ en V-. Als u de adapter aan de linkerkant aansluit, is de voedingsspanning aan de rechterkant op de klemmenstrook beschikbaar; de aansluitingen zijn intern doorverbonden.

De uitgangen CH1 t/m CH5 werken als schakelaars tussen de betreffende uitgang en de V-. Het eigenlijke dimmen gebeurt door de LEDs via de schakelaar heel snel aan- en uit te schakelen. De verhouding tussen de aan-tijd en de uit-tijd bepaalt de dimstand.

Een dimbare LED balk sluit u aan tussen V+ en een output CH1, CH2, CH3, CH4 of CH5. We kunnen echter in plaats van een dimbare LED balk ook een relais aansluiten op een CHx output. Met het relais kan een niet dimbare LED buis aan- en uit geschakeld worden.

We moeten er dan wel voor zorgen dat het relais uitsluitend 100% aan staat, of helemaal uit is. De tussenliggende dimstanden waar een dimbare LED balk wel goed op reageert, kunnen we met een relais natuurlijk niet gebruiken. Aan of uit moeten we hebben. Gelukkig kan dat met de TC420 zo geprogrammeerd worden. Bij de TC420 wordt het programma PLED versie 2.1 geleverd. In versie 2.1 kan de overgang tussen twee tijdstippen op JUMP worden ingesteld. (Let op dat de nieuwere PLED versie 2.2 de JUMP stand niet meer kent. Ik heb het in elk geval niet kunnen vinden.)

De JUMP stand moeten we gebruiken voor de kanalen waar we een relais op gaan aansluiten. De waarde van het kanaal stellen we steeds in op 0 (relais uit) of 100 (relais aan) zodat de tussenliggende dimstanden voorkomen worden. En omdat we de JUMP instelling hebben gekozen, zal de TC420 ook niet automatisch zelf de tussenliggende dimstanden gaan uitrekenen.

De kanalen waar geen relais op komt, kunnen nog steeds gebruikt worden om een dimbare LED balk mee te dimmen. Die kanalen blijven dan op FADE staan. In bovenstaande afbeelding heb ik kanaal CH1, CH2 en CH3 gebruikt om een relais op aan te sluiten. CH4 en CH5 zijn aangesloten op dimbare LED balken.

Het handigste is als de spoel in de relais die u gaat gebruiken op dezelfde spanning kan werken als de TC420. U kunt dan met één adapter uit de voeten. De adapter die de TC420 van voedingsspanning moet voorzien mag 12Volt of 24Volt zijn. Misschien hebt u al een dimbare LED balk die via een TC420 gedimd wordt, of wilt u een dimbare balk toevoegen. In dat geval kunt u een adapter kiezen die meteen voor de dimbare LED balk gebruikt kan worden. Let dan wel op het vermogen dat de adapter moet kunnen leveren. Ga daarna relais zoeken die dezelfde spanning gebruiken om de spoel te bekrachtigen. De contacten moeten natuurlijk minimaal 240V~ aan kunnen.

Wanneer u voor losse relais gaat, sluit een relais spoel dan aan tussen V+ en één van de outputs CH1 t/m CH5. Elk relais natuurlijk met de ene kant van de spoel aan zijn eigen output, en met de andere kant van de spoel allemaal samen aan de V+. Het is aan te bevelen om een diode over de spoel te zetten ( in deze toepassing noemt men dat een blusdiode of vrijloopdiode) als die er nog niet in zit.

Wanneer u het uzelf gemakkelijk wenst te maken dan kunt u een relais bordje uit China bestellen. Let op dat de relais de goede spoel spanning hebben ( 12Volt of 24Volt) en dat de contacten geschikt zijn voor minstens 240V~ en genoeg stroom om de LED buis van stroom te voorzien.

Ik heb zelf dit bordje met 4 stuks 12Volt relais gebruikt:

U sluit dit bordje als volgt aan op de TC420:

  • V+ van de TC420 klemmenstrook wordt aangesloten op DC+ van het relais bordje
  • V- van de TC420 klemmenstrook wordt aangesloten op DC- van het relais bordje
  • CH1 van de TC420 klemmenstrook wordt aangesloten op IN1 van het relais bordje
  • CH2 van de TC420 klemmenstrook wordt aangesloten op IN2 van het relais bordje
  • CH3 van de TC420 klemmenstrook wordt aangesloten op IN3 van het relais bordje
  • CH4 van de TC420 klemmenstrook wordt aangesloten op IN4 van het relais bordje
  • CH5 van de TC420 is nu nog vrij om een dimbare LED balk op aan te sluiten.

Bij dit relais bordje kan met jumpertjes worden ingesteld of de spoel van een relais moet reageren op een ‘hoog’ signaal aan de ingang of op een ‘laag’ signaal. Zoals eerder gezegd werkt de uitgang van de TC420 als een schakelaar naar de V-, een ‘laag’ signaal dus, en de jumpertjes moeten in de positie ‘L’ worden gezet.

Als in het programma van de TC420 100% wordt ingesteld voor een bepaald kanaal, zal het betreffende relais aantrekken. U kunt met dat in het achterhoofd uw lichtprogramma maken en in de TC420 zetten.

Het enige dat nu nog moet gebeuren is een veilige aansluiting maken tussen de contacten van de relais en de LED buizen. U gebruikt de C (common) en NO (normally open) contacten van een relais om de buis te schakelen.