Caloglossa

Caloglossa

Soms groeit er spontaan iets in je aquarium waarvan het in eerste instantie een raadsel is wat het is, en hoe het er in kan zijn gekomen. Vaak gaat het vanzelf weer weg zoals bijvoorbeeld een slijmzwam, maar soms ook niet, en dat was ook het geval met de roodalg die hier getoond wordt.

Maritiem wier

Het lijkt er op dat het hier gaat om een wier dat eigenlijk alleen bekend was uit zout water. Het wordt aangetroffen op mangrove wortels. Aangezien mangrove wortels worden verkocht als decoratie materiaal voor aquaria, kan het dus langs die weg onze aquaria zijn binnengeslopen.

Een zoutwater-roodwier in een zoetwateraquarium. Op zich natuurlijk opzienbarend, maar het blijkt ook een plaag te kunnen zijn. Misschien toch interessant, bijvoorbeeld voor iemand die een speciaal-aquarium wil inrichten.

Op de website www.aquamax.de staan meer mooie foto’s, van Bernd Kaufmann. Er zijn microscoopopnamen bij en het gaat waarschijnlijk over dezelfde soort, namelijk Caloglossa cf. beccarii .

Plaag in het zoetwateraquarium

Het lijkt er dus sterk op dat het een alg is, die eigenlijk in zout water thuis hoort, maar die toch tot een plaag kan uitgroeien in je zoetwater aquarium. Deze soort roodwier is al door verschillende liefhebbers in hun aquarium aangetroffen. Het lijkt wel wat op zware shag. Het is vervelend spul omdat het tussen de voorgrondplantjes gaat zitten, en daar lastig van tussen te verwijderen is. De enige bekende remedie is om steeds maar alle zichtbare stukjes zorgvuldig te verwijderen, totdat het uiteindelijk het onderspit delft. Echt een kwestie van wie de langste adem heeft, het wier of de aquariaan.

Het spul wordt in de handel overigens aangeboden onder de naam ‘rood levermos’. Ik zou u niet aanraden daarvan een pluk te bestellen voor uw mooie A1 aquarium.