10 tips voor Vivariumfotografie

Als u een aquarium, terrarium of paludarium heeft is de kans groot dat u deze ooit wilt gaan fotograferen. Dit lijkt heel makkelijk, maar vaak mislukken er toch foto’s door veel gemaakte fouten. Hieronder vind u tien tips, die u kunnen helpen bij uw vivariumfotografie.

syl_crypthanthus

Algemene tips.

Tip 1: Reinig uw ruiten

Bij vivariumfotografie is het van belang dat uw ruiten goed schoon zijn. Op het eerste oog lijkt een ruit soms goed schoon, maar vaak valt dit op de foto erg tegen.  Afhankelijk van de instelling van je camera kan dit zelfs prominent het beeld bepalen.

syl_axolotl

Tip 2: Let op omgevingslicht

Doordat je dieren achter een ruit fotografeert zal je elk licht zien. Soms is het verstandig om gordijnen te sluiten en over te gaan op kunstlicht dat van boven komt. Aquariumlicht zelf is meestal al uiterst geschikt voor vivariumfotografie. Als je alleen dit licht aan laat en verder elk omgevingslicht dimt, kan je erg mooie en heldere foto’s maken.

Tip 3: Voorkom reflecties in de ruit

Objecten naast of dichtbij het aquarium spiegelen vaak in het glas. Het beste is om deze objecten tijdelijk ergens anders te zetten als u hier de mogelijkheid voor hebt.

Tips voor het fotograferen van vissen

Tip 4: Voer uw vissen

Als u uw vissen voert komen ze tevoorschijn, waardoor u de kans op een goede foto vergroot. Echter sommige vissen, zoals zwaarddragers en cichliden kunnen erg snel bewegen tijdens het voeren. Het is dus ook afhankelijk van uw soort vissen of deze aanpak helpt bij uw vivariumfotografie.

syl_roodwang

Tip 5: Beweeg de camera mee

Bij snel bewegende vissen is het soms handig om uw fotocamera mee te bewegen. Meestal zit er een korte tijd tussen het moment waarop u op het knopje van uw camera drukt, en het moment van de daadwerkelijke foto. Door de camera mee te bewegen in de richting van de vis verkleint u de kans dat deze net voor de foto uit beeld is.

Tip 6: Speel met sluitertijd

Met name bij vissen is het erg leuk om wat te spelen met sluitertijd. Dit maakt foto’s meer dynamisch, en met name bij vivariumfotografie van een aquarium erg handig om de constante beweging van uw vissen te laten zien.

syl_schildpad

Tips voor het fotograferen van uw reptiel

Tip 7: Vermijd flitsen

Lichtflitsen kunnen vivariumdieren erg van slag maken. Vermijd dit dan ook zoveel mogelijk.

Tips voor het fotograferen van uw Salamanders (onder andere Axolotls)

Tip 8: Dim het licht van tevoren

Salamanders houden niet van fel licht. Het beste is dan ook het licht van uw vivarium te dimmen, ongeveer een half uur voordat u wilt gaan fotograferen. Door deze
techniek komen uw salamanders tevoorschijn, en kunt u langzaam het licht een beetje feller maken of uw flits gebruiken. Als u flits gebruikt, doe dit dan zo kort mogelijk (Stress) en hou uw lens tegen het glas om lichtreflectie te voorkomen in uw vivariumfotografie.

syl_axolotl

Tip 9: Spuit landsalamanders nat

Als u uw landsalamanders nat spuit gaan ze iets meer bewegen, zodat u ze in verschillende houdingen in beeld kunt krijgen. Daarnaast vinden ze een vochtige huid erg lekker. Ook geven waterdruppels een erg mooi effect op de gladde huid van uw salamander. Zeker als hier een beetje licht op schijnt kunt u een erg mooi beeld creëren. Daarnaast geeft het een mooi en natuurlijk effect op de foto.

syl_roodwangkop

Tip 10: Fotografeer met macro

Met macro kunt u erg mooi de rimpels en van kleine details van uw salamander op de foto weergeven. Vooral de huid van salamanders is erg mooi op een macro foto. Net als padden en kikkers, hebben salamanders vaak een zeer onregelmatige huid, en afhankelijk van het soort ook veel kleuren. Ook de kieuwen van watersalamanders (met name van Axolotls) zijn erg mooi om in macro te fotograferen.

 

Ik hoop dat u genoten heeft van mijn blog, en gaat oefenen om uw vivariumfotografie beter te maken.

(Sylvana Stienstra: Lid van NBAT en Aquariumvereniging De Natuur in Huis)