Dwerggarnalen

Zelfs in een klein bakje kunnen heel goed dwerggarnaaltjes gehouden worden. Als je de goede soort uitzoekt, dan zijn ze nog vrij eenvoudig tot voortplanting te brengen ook. Dat heeft onder meer tot voordeel dat je de garnaaltjes soms bij een medeliefhebber voor een zacht prijsje kunt aanschaffen.Het eenvoudigst te houden zijn de zogenaamde vuurgarnaaltjes, of ‘vuurtjes’. Daarnaast zijn bijengarnaaltjes heel populair. Die zijn in allerlei kleurslagen gekweekt. Een mooie kleurvariant is eentje met witte en rode banden, de ‘crystal red’ . Enkele foto’s daarvan (gemaakt door Willem Zaal) kunt u op deze pagina bewonderen.

P1000857

Bijzonder hoge eisen stellen deze diertjes niet. Aangezien  crystal red dwerggarnaaltjes maar zo’n 2,5cm groot worden, is een aquarium met een inhoud van 12 liter al groot genoeg voor ze. Echter, een wat groter aquarium is toch wel aan te raden omdat een groter aquarium eenvoudiger stabiel te houden is.

Om verlichting geven de garnaaltjes niet veel, een klein lampje is in principe genoeg. Maar meestal wil je toch wel wat plantjes in het bakje en dan zal daar ook de verlichting geschikt voor moeten zijn. Garnalen vervellen geregeld en vlak na een vervelling verstoppen ze zich graag totdat het nieuwe pantser hard is. Er moeten dus verstopplekjes zijn, en bolletjes (lever) mos zijn daar ideaal voor. Daar kunnen jonge garnaaltjes zich trouwens ook goed in verschuilen.P1000405

Als het aquarium in een verwarmde kamer staat dan is een aparte verwarming in het aquarium niet echt noodzakelijk. Een temperatuur van 20° C tot 26° C is prima voor de garnaaltjes. Een kleine temperatuurschommeling tussen dag en nacht schijnt zelfs een positieve uitwerking te hebben op de dieren, die af te lezen zou zijn aan een snellere voortplanting.

Gangbare filters zoals motorfilters zijn een valstrik voor kleine garnalen jonkies. Ze worden door de grote aanzuigopeningen het filter ingezogen. Een ongekleurde dameskous over de aanzuigopening kan de oplossing zijn. Een met lucht aangedreven sponsfilter is volledig veilig ook voor de kleinste garnaaltjes. Nog beter is een zogenaamd mattenfilter. Deze filters ( ‘Hamburger mattenfilter’) zijn ook goed bruikbaar in wat grotere aquariums en leveren door hun bijzondere techniek een zeer goede filterprestatie. Het oppervlak van een ‘Hamburger mattenfilter’ of een sponsfilter is meteen een ideale voedselbank voor de garnaaltjes. Je zult zien dat ze daar graag op zitten, op zoek naar lekkere hapjes.

P1000404

Bij inrichten van een garnalenbakje is het van groot belang dat een voldoende lange aanlooptijd in acht wordt genomen voordat de garnaaltjes in het aquarium komen. Geen garnaaltjes in een aquarium zetten dat niet goed is ‘ingedraaid’ !

Een gezonde garnaal is altijd ijverig in de weer. Hij speurt alle oppervlakken af naar eetbare zaken. Het is dan ook een alleseter. Je doet ze een plezier met beukebladeren waar ze onder kunnen kruipen en waar ze ook van kunnen eten, een peentje of een sperzieboontje (geblancheerd), eigenlijk lusten ze bijna alles. Er is speciaal garnalenvoer te koop maar dat is echt overdreven. Afwisselend voeren is zoals altijd te prefereren.

P1000400

Voor de specialist is er heel veel informatie te vinden op internet. Garnalen zijn populair, en er zijn ondertussen tientallen soorten en kweekvormen. Niet allemaal makkelijk te houden, maar met vuurtjes of crystal reds moet het iedereen lukken om te genieten van deze grappige en interessante diertjes.