Franse Rode Klei

Er zijn nogal wat idee├źn over wat nou de beste samenstelling is van de bodem die we in het aquarium aanbrengen. Dat het grof zand of fijn grind moet zijn, daar is weinig discussie over. Maar dan.

Over het algemeen denkt men dat de planten op zo’n kaal substraat niet kunnen leven, dus er moet iets bij. En daarin passeert van alles de revue. Wormenmest, uitgebreid bewerkte tuinaarde, turf, (dure) substraten van de aquariumfabrikanten, zelfs konijnenkeutels zijn ooit beschouwd als het ei van Columbus.

Willem’s tip: Hou het simpel. Op vakantie in Frankrijk tref je op veel plaatsen een rood gekleurde klei aan. De rode kleur is van het ijzer dat er in zit. Zoek een schone plek uit, uit de buurt van landbouwgrond en drukke wegen, en test de klei op kalk met een beetje zoutzuur of azijn. Als het kalkvrij is, opscheppen en meenemen. Deze klei voeg je toe aan het grove zand of grind en klaar is de voedingsbodem. Als de bak een tijd staat kun je klei aanvullen door bevroren blokjes in de bodem te duwen.